Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mickey Mouse klubtól a fényes karrierig ...

2009.06.26

Forrás: EPAMindig könnyebb utólag okosnak lenni, de Britney Spears nagy nyilvánosságot kapó és balul sikerülő visszatérési kísérlete után érdemes megnézni az énekesnő tanulságos karrierjét abból a szemszögből, hogy mi és mikor romlott el. Sőt, összeállításunkból az is kiderül, hogy nem volt feltétlenül törvényszerű, hogy a történet ilyen kritikus pontra jusson. Hogyan vágta haza Britney karrierjét a copf és a miniszoknya? Kinek sikerült elkerülnie a hasonló csapdákat? Ezekre is igyekeztünk választ találni.Erős túlzás lenne azt állítani, hogy váratlanul érte volna a közvéleményt Britney Spears balul sikerült visszatérése a vasárnap esti MTV-díjátadón. Az egykori "pophercegnő" már évek óta semmi olyat nem tett, ami igazolta volna ezt a címet, és most a történtek után már vannak, akik arról beszélnek, hogy Britney gyakorlatilag meggyilkolta a karrierjét a vasárnap esti produkciójával. (Aki esetleg nem tudná, miről van szó: három év után lépett újra színpadra nagyobb nyilvánosság előtt, hogy Gimme More című új dalát előadja, ám a fellépését szinte minden kritika és más előadók is botrányosan rossznak minősítették, külön kiemelve, hogy Britney még arra sem vette a fáradságot, hogy legalább a playbackről szóló énekkel szinkronban tátogjon.)

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol Britney Spears tehetségéről és karrierjéről, még a kárörvendők is a lelkük mélyén szomorúnak kell, hogy találják az énekesnő életútját és jelenlegi helyzetét. Spearsről három éve még olyan cikkek jelentek meg, miszerint rövidesen átveheti a magát mindig sikeresen újra kitaláló és kifogyhatatlanul kreatívnak tűnő Madonna szerepét a popéletben, ehelyett azóta csak magánéleti krízis következett, összeomlással színezve, és most már a karrierje is könnyen zátonyra futhat.

Persze szögezzük le gyorsan, hogy ha mondjuk Spears most ebben a pillanatban bejelentené visszavonulását, hogy mostantól kezdve csakis gyermekeivel törődjön, akkor is tekintélyes eredményeket mondhatna a magáénak: becslések szerint eddig közel nyolcvanmillió lemeze fogyott világszerte, ebből csak az Egyesült Államokban harmincegymillió. Vezetett minden létező nagy- és kislemezlistát, és ismert tény volt az is, hogy egy időben az ő nevére kerestek rá legtöbbször az interneten.

Mindezek ellenére bizonyosan nemcsak a rajongókban maradna hiányérzet, ha Spears énekesnői karrierje esetleg valóban idejekorán véget érne. Hiszen ne feledjük, szinte amióta az eszét tudja, kamerák és nagy nyilvánosság előtt éli az életét, és nem véletlenül mondják vele kapcsolatban, hogy aki fiatalon már így, ebben a sztárszerepben szocializálódik, annak túl sok keresnivalója nincs a mindennapi életben.

Britney Spears - aki egy louisianai kisvárosból és baptista családból származik - már nyolcéves korában jelentkezett a Disney The New Mickey Mouse Club című tévéshow-jába, de még túl kicsinek találták, ezért addig is beajánlották egy New York-i, előadóművészeteket oktató iskolába, ahol három évet is lehúzott, amikor végül a Disney is igent mondott neki (illetve az őt akkor még nagyban befolyásoló édesanyjának). Ekkor már Broadway-produkciókban is szerepelt, de az igazán nagy lépés a Mickey Mouse Club volt, ahol két évadban is szerepelt, együtt olyan későbbi hírességekkel, mint Christina Aguilera és Justin Timberlake.

Ezután kicsit hátrébb húzódott, de hamarosan próbálkozott már egy lányegyüttes tagjaként, majd jött a szólókarrier ötlete, aztán a lemezszerződés, és végül 1998 végén a Baby One More Time, amely kapásból sínre rakta Britney karrierjét. Ebben nagy szerepe volt a számhoz társuló klipnek, melyben az énekesnő - aki akkor még csak 16 éves volt - miniszoknyás, copfos iskoláslánynak öltözve lett egy teljes korosztály elsőszámú kedvence világszerte, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy egyszerre csapdába is került. Ahogyan azt a sztárok marketingjéről könyvet is író Irving Rein mondta a Guardiannek, az iskoláslány Britney a világ egyik legerősebb brandje lett, viszont ez a brand csak a 14-16 évesek körében számított egyrészt komolynak, másrészt magát Britney-t is végleg összekötötte az iskoláslány imázzsal.

Ezt javában fokozták azok a híresztelések, melyek az énekesnő szűziességére vonatkoztak, és egy idő után azon kapta magát, hogy hiába húszéves, a világ nagyobbik része még mindig az iskoláslányt akarja látni benne. Bár a tények még azt mutatták, hogy Britney magabiztosan veszi az akadályokat - ő lett például az első és mindmáig egyedüli énekesnő, aki mind az első négy albumával vezette az amerikai lemezlistát -, utólag már látszik, hogy valahol a 20. életéve környékén kezdődtek a gondok. Ahogyan az lenni szokott, esetében is látszottak a jelei a "művészi öntudatra ébredés" jeleinek, ám ő nem mert szembefordulni a menedzsmentjével, és ezért korántsem volt annyira ura a saját karrierjének, hogy felelős döntéseket hozhasson. Erről tanúskodik a számtalan szponzori szerződés is, amit kötött, kezdve a Pepsitől a Tommy Hilfigerig.

Forrás: EPA

Britney öntudatra ébredve turnézik

Amikor aztán 2003-ban megjelent negyedik lemeze, az In The Zone, itt minden korábbinál nagyobb szerepet vállalt az album létrejöttében, viszont érezhetően rányomta a lemezre a bélyegét az a vágya, hogy felnőtt nőként jelenjen meg a nagyközönség előtt. Az eredmény felemásra sikerült, és bár a lemezen volt Britney karrierjének a legjobb kritikai fogadtatásban részesülő dala, a Toxic is, az In The Zone és az utána következő világ körüli turné sem tudta komolyan vehető, egyéniséggel is bíró énekesnőként elfogadtatni a felnőtt közvéleménnyel.

Pedig Spears kétségbeesetten próbálkozott, hogy megszabaduljon diáklányos múltjától: a visszafogott és szűzies tinilányból hódításra kész showbiz ragadozó lett, frivol színpadi show-val, és egyértelmű szexuális tartalommal bíró szövegekkel. Mindez igencsak emlékeztetett a jó egy évtizeddel korábbi Madonna praktikáira, de ami már akkor is valószínűnek tűnt, az mára egyértelművé vált: Spearsnek messze nincs olyan erős és önálló személyisége, sem pedig tudatos karrierépítési taktikája, mint példaképének. Ebben nyilván az is szerepet játszik, hogy Madonna hosszú és magányos harcot folytatott, míg eljutott a csúcsig, ellentétben a mindent készen kapó Britney-vel.

Britney és Kevin Federline a lesifotósok kereszttüzében

Akinek a pályája 2004-től kezdve már csak lefelé ível: először egy 55 óráig tartó házasság Jason Alexanderrel, majd egy elkapkodottnak tűnő házasság Kevin Federline-nal, két gyerek (egyiküket becsatolt biztonsági öv nélkül az ölébe ültetve menekült a paparazzók elől), aztán tavaly novemberben hirtelen válás, és onnantól kezdve végképp káoszba fulladt a magánélete is.

Spears következő, ötödik albumának megjelenése novemberre várható, és ha már az előző lemezéről is azt mondták, hogy sorsfordító jelentőségű lesz, akkor ezt csak fokozni lehet az esetében. Mindenesetre az előjelek finoman szólva sem jók, és az énekesnőnek könnyen lehet, hogy több akaraterőre lesz szüksége, ha a pályán akar maradni a jövőben, mint amennyire a már többször is említett Madonnának például valaha is szüksége volt.

A poptörténet bővelkedik a gyerekkorában sztárrá váló előadókban, közülük Michael Jackson példáját szokás citálni a leggyakrabban. Jacko ötéves korában lépett fel először a testvéreivel, majd a Jackson 5 tagjaként, mely formációval először 11 évesen került fel a slágerlistákra. Első szólólemezével 21 évesen lépett a szupersztárok közé, a másodikkal megdöntött minden létező rekordot, és mire a harmadik kijött, addigra szép lassan elveszítette kapcsolatait a realitással. A példátlan elszigeteltségben élő és szokatlan dolgok egész sorát művelő Jacksonra kezdetben csak furcsán nézett a közvélemény, de ez szép lassan gyanakvássá alakult át, és végül konkrét vádakban is megmutatkozott. Bár ezek soha nem nyertek bizonyítást, Jackót mára nagyrészt leírta a világ, és hogy az élete oda jutott, ahová, abban sokak szerint a legnagyobb szerepe a reflektorfényben leélt gyerekkornak és a zsarnoki apának van.

Donny Osmond 13 évesen robbant be a popéletbe, és lett szintén egy világhírű családi zenekar, az Osmonds legnagyobb sztárja, hogy aztán felnőttként csak reménytelenül üldözze azt a sikert, amelyet csak nyomokban tud azóta is megidézni.

Bobby BrownNew Edition tagjaként 14 évesen kóstolt bele a sikerbe, hogy aztán 3 évvel később önállósítsa magát, és pár évig a legnagyobb sztárok közé tartozzon. Aztán elszaladt vele a ló, és jöttek a kábítószer- illetve az alkoholproblémák, illetve a katasztrofálisan végződő házassága Whitney Houstonnal. A slágerlisták élén jó 15 éve látták utoljára.

Forrás: EPA

Ellentétes életutak: Justin és Britney még együtt

Van persze példa az ellenkezőjére is: Justin Timberlake (Britney Spears egykori barátja) gyereksztári mivoltát ugyanúgy maga mögött tudta hagyni, mint az N'SYNC-es múltját, és sikeresen találta ki magát felnőttként újra. Sőt, manapság sikeresebb és elismertebb, mint bármikor korábban. Christina Aguilera is megküzdött a hasonló démonokkal, de mára úgy tűnik, ő is révbe ért, méghozzá viszonylag csak kis kerülőkkel. Ugyancsak szerencsésen dolgozta fel korai sikereit Kylie Minogue, nem is beszélve a magát a műfaja egyik legnagyobb egyéniségének kinövő Stevie Wonderről, aki 13 évesen érte el az első slágerét.

Érdemes még megemlíteni Franciaországot, ahol komoly hagyományai vannak a "lolita-popnak": legsikeresebb egyéniségei közül France Gall 17 évesen megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, és bár utána voltak kisebb-nagyobb buktatók a karrierjében, rendkívül sikeres énekesnői pályafutást tudhat a magáénak. A jelek szerint elkerülte a korai népszerűség buktatóit Vanessa Paradis is, aki ugyan ritkán ad ki lemezt (de ha igen, akkor az sikeres lesz), és inkább filmez, de teljesen ura a saját életének, és mindennek tetejébe Johnny Depp gyermekeinek is ő az anyja. A legújabb tinisztár, Alizée Britney-hez hasonlóan szintén szülési szabadságon van, és ugyancsak idénre tervezi a visszatérését, neki azonban legalább a magánélete teljesen rendben van

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

segíts

(alizee-reni, 2010.06.11 12:27)

szia! tudnál nekem segíteni? most regiztem az oldalon, h csináljak magamnak is 1 weboldalt, de 1 kicsit még magas nekem!
Sok dolog még nem tiszta! ha tudsz kérlek mindent magyarázz el nekem!
Elöre is köszi szépen! jó az oldalad! I LOVE BRITNEY!!!!